Moje zprávy jsou modře, ostatní černě.
Toto je DOTAZ s emailem z http://www.XXXXXXXXXXXXXXXXX/www/
od uživatele:
Jaroslav <XXXXXXXXXXXXX>
Dobrý den,
v Mladoboleslavské prodejně řetězce Náš grunt jsem si
zakoupil Vámi vyráběné špekáčky, které se zde coby
kvalitní uzenina vyráběná dle tradiční receptury
prodávají za cca 169 Kč/kg(!). Překvapen podivnými
tužšími kousky uvnitř špekáčku, zajímal jsem se o obsah
surovin u prodavačky. Zajímalo by mě, zda opravdu četla
správné složení špekáčku – nepamatuji si hodnoty přesně,
ale plus, minus to bylo asi takto: 37,5% hovězí maso,
17,5% vepřové maso a 29% vepřová slanina a sádlo. Když
odhlédnu od toho, že špekáčky těsně splňují minimální
požadavek tzv. špekáčkové vyhlášky, co se masa týče,
zaráží mě obsah „slaniny a sádla“. Co si mám pod těmito
pojmy představit? Myslel jsem, že podle opravdu tradiční
receptury mají špekáčky obsahovat kromě hovězího a
vepřového masa pouze hřbetní sádlo (zhruba těch 30%) a
ne slaninu. Jak to tedy vlastně je? Děkuji za odpověď.
Jaroslav
----------------------------------------------------------------------------------
ODPOVĚĎ
Dobrý den,
složení našich špekáčků a celá jejich receptura odpovídá
Nařízení Rady (ES) č. 509/2006 "Špekáčky". Dle tohoto
nařízení je tento výrobek zapsán mezi tzv." zaručené
tradiční speciality" a splňuje normu tohoto nařízení.
Toto nařízení stanoví, aby tento výrobek obsahoval 38,5%
hovězího masa, 17,5% vepřového masa a 27% slaniny, proto
může náš výrobek obsahovat logo EU " Zaručená tradiční
specialita. Výroba tohoto výrobku je kontrolována Státní
veterinární správou a podrobována chemickým analýzám,
zda odpovídá tomuto nařízení. Pokud by tomuto nařízení
neodpovídala bylo by nám odebráno logo EU.
S pozdravem ing XX
DOPLŇUJÍCÍ ODPOVĚĎ:
Dobrý den,
vážený pane Jaroslave, dnes ráno Vám paní XX osvětlila,
jak to vlastně je v dnešní době s legislativou při
vývobě špekáčku dle nařízení EU - Zaručená Tradiční
Specialita. Níže Vám zasílám odkaz, kde můžete shlédnout
přímo v naší výrobně výrobu Vámi zakoupeného špekáčku
http://tn.nova.cz/zpravy/tv-archiv/vikend/vikend-jak-poznate-pravy-spekacek.html
- reportáž hovoří sama za sebe.
Pokud budete mít jakékoliv další dotazy, tak se na mne
neváhejte obrátit a kontaktujte mne.
S pozdravem Ing. XY
------------------------------------------------------------------------------------
MOJE REAKCE PŘED SHLÉDNUTÍM VIDEA NA ODKAZU
Dobrý den,
děkuji za odpovědi, ale protože jsem se od Vás nedozvěděl jak to vlastně
přesně je s tou slaninou ve
špekáčku (prostě vím, že ta tam být nemá), zeptal jsem se přímo zástupce
žadatele o zápis špekáčků mezi
ZTS pana Jana Katiny výkonného ředitele Českého svazu zpracovatelů masa
a dostalo se mi odpovědi,
že v tomto případě došlo k chybě v překladu a správně má být v ZTS místo
slanina uvedeno (syrové)
vepřové hřbetní sádlo. Viz citace z odpovědi pana Katiny zde:
Dobrý den,
reaguji tímto na Váš e-mail a mohu potvrdit, že pojem „slanina“ v
zapsané specifikaci ZTS Špekáčků je překladovou chybou. Shodná chyba se
vyskytuje taktéž v zapsaných specifikacích ZTS pro Lovecký salám a
Liptovský salám. V české jazykové verzi zapsané specifikace má být
správně uvedeno (syrové) vepřové hřbetní sádlo. Je to dané tím, že náš
svaz společně se slovenskými kolegy připravoval najednou 4 zápisy do
rejstříku ZTS (Špekáčky, Lovecký salám, Spišské párky a Liptovský
salám). Podle regulí zápisu mělo být určeno pouze jedno z ministerstev
zemědělství z obou států, odkud byly žádosti předány Evropské komisi do
Bruselu. Zvoleno bylo slovenské ministerstvo zemědělství, které ale
bohužel všechny žádosti nejprve přeložilo do slovenštiny, ačkoliv
specifikace pro
Špekáčky a Lovecký salám byly od začátku do konce připravovány v
češtině. A právě slovenština má pro vepřové hřbetní sádlo jazykový
ekvivalent - pojem „slanina“. Bruselští překladatelé poté překládali
obdržené žádosti do všech úředních jazyků EU včetně češtiny, přičemž
pojem slanina nám v české jazykové verzi specifikace zůstal…
Zapsané specifikace budou v nadcházejícím roce upravovány a při
zajištění dílčích úprav se počítá i s jejich jazykovou korekcí.
Věřím, že jsem Vám uvedenou odpovědí objasnil celou tuto mírně
nepřehlednou situaci. Závěrem zdravím všechny
pečbuřty!
S pozdravem
J. K.
Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
142 00 Praha 4 - Písnice
Česká republika
tel./fax: +420 244 092 404 / 405
e-mail: jan.katina@cszm.cz
Z toho vyplývá, že kdokoli, kdo vyrábí špekáčky s
logem ZTS, musí dodržovat tu původní "normu" před chybným zpětným
překladem, tedy, špekáček má obsahovat syrové hřbetní sádlo a ne
slaninu. Slanina už je v tomto případě surovina navíc a ta by u ZTS být
neměla. A pokud je tedy to, co mi ve vašich špekáčcích tzv.padalo na
jazyk, opravdu slanina, někde se stala chyba... Tím nechci tvrdit, že by
Vaše špekáčky byly nějaké špatné - určitě si našli spoustu příznivců
(přeci byste nevyráběli něco, co se neprodává, že), ale cena za ně
nasazená řetězcem Grunt, mi přijde vzhledem k jejich nevyjímečnosti
přemrštěná. Logem ZTS jsou označeny i špekáčky za cenu cca 100kč/kg.
Nerad bych aby moje kritika vyzněla nekompetentně, proto musím
podotknout, že i my sami jsme si již 3x zkusili amatérsky vyrobit ty
původní echt špekáčky podle receptury z konce 19. století a mohu Vás
ujistit, že se současnou produkcí neměl výsledek nic společného (více
zde:
http://pecburti.wz.cz/Jak_vyrobit_spekacek.htm).
Převaha hovězího masa dělá špekáček mnohem méně
mastný, chuťově výraznější s jakoby téměř klobásovou chutí. Pravda je,
že postupně jsme lehce ubrali
hovězího a trošičku přidali vepřového (45% hovězí zadní, 25% vepřový
výřez libový, 20% vepřové hřbetní sádlo, 10% voda a koření) - vyhovuje
to tak víc našim současným chutím. Naše náklady na výrobu těchto
špekáčků se pohybovaly okolo 160Kč/kg a to jsme nakupovali všechny
suroviny v maloobchodě...
S pozdravem
Asociace českých pečbuřtů
-----------------------------------------------------------------------------
MŮJ DOPLŇUJÍCÍ MAIL PO SHLÉDNUTÍ VIDEA:
Dobrý den,
konečně se mi podařilo rozchodit video na Vámi zaslaném odkazu a tam je
Vámi popisovaná výroba prostá slaniny . Tak nevím... Na televizi moc
nekoukám, takže tenhle dokument jsem viděl poprvé a můžu říct, že mě
zaujal a v nejbližší době dám odkaz na něj na naše stránky. Věřím, že i
když se naše názory na slaninu ve špekáčku rozcházejí, cíl máme stejný -
vy vyrábět a my konzumovat kvalitní výrobky řezníků a uzenářů.
Tímto se loučím a jsem s naším pozdravem ZDAŘBUŘT!
Asociace českých pečbuřtů
-------------------------------------------------------------------------------
ODPOVĚĎ FIRMY
Dobrý den,
vážený pane Jaroslave, s největší pravděpodobností jsme si od začátku
neporozuměli. Já i paní Ing. XX jsme Vám odpověděli, jak hovoří litera
zákona - legislativa. A v tom byl právě ten problém našeho neporozumění.
Proto jsem Vám zaslal zmíněné video, abych Vám ukázal, jakou surovinu
pro výrobu našich
špekáčků používáme. Dle zákona ve složení jsme jako výrobce NUCENI
uvádět vepř. slanina - jinak nám v současné době nepovolí kontrolní
orgán (SVS) prodávat špekáčky pod označením ZTS v tržní síti. Proč se to
tak musí uvádět, jste dostal velice fundovanou odpověd od pana Katiny.
Ale samozřejmě ve výrobě se používá vepřové hřbetní sádlo viz. reportáž
z výroby! Dále je velice důležité kolik a hlavně jakou svalovou
bílkovinu obsahuje surovina, ze které se špekáčky vyrábí. Svalová
bílkovina je daleko důležitější pojem (co se suroviny týče), než nějaké
slovíčkaření ohledně sádla, či slaniny. Váš dovětek je zcela namístě -
my jako výrobce chceme a dovolím si tvrdit, že vyrábíme kvalitní výrobek
a Vy jako zákazník byste měl dostat právě ten kvalitní výrobek.Ještě mi
dovolte můj osobní názor, co se týká cenové politiky sítě Náš Grunt.
Taková cena, kterou jste uvedl je nehorázná. Bohužel já jako dodavatel
nemám jakoukoliv možnost jednat ohledně cen na maloobchodě v jejich
tržní síti. Marže jejich provozoven je nehorázná a každá jejich
franchisová prodejna má cenu jinou - záleží na provozovateli....
Mohu Vám jen doporučit - navštivte některou z našich firemních prodejen
(nevím odkud pocházíte), kde cena špekáčků ZTS je naprosto diametrálně
odlišná od sítě Náš Grunt. Pokud budete mít jakékoliv další dotazy
neváhejte mne kontaktovat.
S pozdravem XY
------------------------------------------------------------------------
Obzvláště osobní názor zástupce výrobce a
dodavatele v závěru stojí za to…
Takže, NEŽ NÁŠ GRUNT, TO RADŠI DO P..ELE ŠPUNT :-)!
Zpět na
domovskou stránku AČP
|